Νέα κόντρα για τα Συμβούλια Ιδρύματος - Σ. Αναγνωστοπούλου: Στήριξη της συνταγματικά προβλεπόμενης αυτοδιοίκησης και λήψη αποφάσεων με δημοκρατική νομιμοποίηση, από τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων
Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αναζητεί στήριξη στο ΠΑΣΟΚ και υπόσχεται την επαναφορά σειράς ρυθμίσεων που κρίθηκαν αντιδημοκρατικές από την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και από νομικούς κύκλους, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επαναφέρει το αίτημα της αυτοδιοίκησης και της αντιπροσώπευσης μέσω συλλογικών οργάνων στα ΑΕΙ. Πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις που θα βρεθούν απέναντι στην προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη.
Τα Συμβούλια Διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπόσχεται την αποκατάστασή τους. Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη με τους επικεφαλής τους, κλείνοντας έτσι το μάτι στο ΠΑΣΟΚ. Υπερασπίστηκε τον Νόμο 4009/2011, που εισήγαγε η Άννα Διαμαντοπούλου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τα Συμβούλια είναι ένας θεσμός «που συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό, την ποιότητα και τη διαφάνεια στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ».
“Από την ίδρυσή τους έως σήμερα λαθροβιούσαν” δήλωνε στον αντίποδα χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι “ξεχνάει να πει ότι τα Συμβούλια τα υπονόμευσαν οι ίδιες οι κυβερνήσεις που τα εμπνεύστηκαν”.
"Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν να ξηλώνουν το νόμο Διαμαντοπούλου"
“Πρώτα τα προίκισαν με ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν τους επέτρεψε να λειτουργήσουν. Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι υπουργοί των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν να ξηλώνουν τον νόμο Διαμαντοπούλου, έναν μόλις χρόνο μετά την ψήφισή του”, υπενθύμιζε η Σ. Αναγνωστοπούλου. Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 14 υπήρξαν, εξάλλου, τα νομοθετήματα το διάστημα 2012-2014 που με διάφορες διατάξεις έφεραν αλλαγές στον Ν. 4009/2011 του ΠΑΣΟΚ.
Κάνοντας λόγο για “σοβαρό έλλειμμα αντιπροσώπευσης, με ασαφές πλαίσιο λειτουργίας και με αρμοδιότητες που παρέμειναν επί χρόνια κενό γράμμα”, η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε πως “για τα Συμβούλια Ιδρύματος προδιαγράφηκε ένας ρόλος αντιδημοκρατικός που τα απονομιμοποίησε τελικά στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα”. Έφερε ως παράδειγμα “την προεπιλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων”, υπενθυμίζοντας πως είναι “η μοναδική αρμοδιότητα των Συμβουλίων που καταργήσαμε, η οποία είχε προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις από έγκριτους νομικούς αλλά και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν πρυτανικές εκλογές”.
“Είναι ώρα για μια ψύχραιμη αποτίμηση του θεσμού, μακριά όμως από τον βολικό μύθο ότι ήταν η κυβέρνηση της Αριστεράς αυτή που τα υπονόμευσε” είπε, δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τη διοίκηση των ιδρυμάτων: “Εμείς μιλάμε για στήριξη της συνταγματικά προβλεπόμενης αυτοδιοίκησης και λήψη αποφάσεων με δημοκρατική νομιμοποίηση, από τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων. Αυτά διασφαλίζουν την ανάπτυξη και εξωστρέφεια στα ανώτατα ιδρύματά μας και όχι όργανα επιβολής και ελέγχου, τη λογική των οποίων ο κ. Μητσοτάκης ενθέρμως δείχνει να ασπάζεται”.
Τα Συμβούλια Ιδρύματος είναι ο θεσμός που ίσως έχει δεχθεί τη σφοδρότερη κριτική εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο θεσμός που ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με το δημοκρατικό κεκτημένο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση και, ο θεσμός υπέρ της διατήρησης του οποίου τάσσονται οι θεσμοί. Στελεχωμένα με μέλη εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είχαν σχέση με τον ακαδημαϊκό χώρο (χαρακτηριστικά στο ΕΚΠΑ ο Τουρκολιάς Αλέξανδρος, τέως διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος), με εν κρυπτό συνεδριάσεις και εκλογικές διαδικασίες που επετεύχθησαν ακόμη και με τη συμβολή των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους φοιτητές, με αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν από τα χέρια των συλλογικών οργάνων για να περάσουν στα δικά τους· τα Συμβούλια Ιδρύματος βρέθηκαν να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων και να αποφασίζουν για τα δίδακτρά των μεταπτυχιακών, να μπορούν να παύουν τους κοσμήτορες, και να ορίζουν ποιοι θα βάλουν υποψηφιότητα ακόμη και για πρυτάνεις (το τελευταίο καταργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.).
avgi.gr Μ.ΚΩ.