Το υπουργείο Παιδείας αυξάνει την κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ με... ξένα κονδύλια. Τους ζητεί να εγγράψουν στον τακτικό προϋπολογισμό τους για το 2017 τα κονδύλια που κερδίζουν τα ίδια τα ιδρύματα από συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Ανάστατη η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητεί εξηγήσεις από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, όπως ανέφερε χθες ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Καραμπίνης.
Σε έγγραφο που έφθασε στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, το υπουργείο ζητεί από τα ιδρύματα στο σκέλος των εσόδων για το 2017 να εντάξουν στον τακτικό προϋπολογισμό τους, ο οποίος ωστόσο καλύπτεται μόνο από το κράτος, «πρόβλεψη για την είσπραξη ποσοστού 25% από τα έσοδα των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, για τα οποία καταβάλλονται δίδακτρα στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας». Το έγγραφο υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα Ιωάννη Παντή.
Μέχρι τώρα, με βάση τον νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, το 65% των εσόδων από τα δίδακτρα δίνεται για λειτουργικά έξοδα του μεταπτυχιακού προγράμματος (αμοιβές καθηγητών κ.ά.), το 10% δίνεται στο ΕΛΚΕ και το 25% τα αξιοποιεί το ίδρυμα για λειτουργικά έξοδα με ευέλικτο τρόπο, χωρίς να απαιτούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
Υψηλόβαθμα στελέχη που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι η σχετική ρύθμιση είχε ψηφισθεί από το 2014 (επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου) με τον νόμο 4270. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι προσπάθεια της νυν ηγεσίας του υπ. Παιδείας είναι η σχετική ρύθμιση να αλλάξει και πως αυτό θα επιδιωχθεί στο πρώτο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Ωστόσο, πρυτάνεις ανέφεραν στην «Κ» ότι ναι μεν η σχετική διάταξη είχε ψηφισθεί από το 2014, αλλά τότε ο νόμος άφηνε στη διακριτική ευχέρεια των ιδρυμάτων να εντάξουν στον προϋπολογισμό τους κονδύλια που έπαιρναν από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών. Μάλιστα, το ποσοστό που ορίσθηκε το 2014 ήταν έως και 50% των εσόδων από τα δίδακτρα. Τώρα, το έγγραφο Παντή ορίζει ότι τα ΑΕΙ υποχρεωτικά πρέπει να εντάξουν το 25% από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών στον τακτικό προϋπολογισμό τους. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Καραμπίνης, ο ίδιος ζήτησε επικοινωνία με τον Κ. Γαβρόγλου ώστε να διευκρινιστεί η νομοθετική ρύθμιση που καθιστά υποχρεωτική την ένταξη του 25% στον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ, όπως πρόσθεσε ο πρύτανης, το Δημοκρίτειο Παν. Θράκης κατήρτισε τον προϋπολογισμό του για το 2017 χωρίς να εντάξει το σχετικό κονδύλι.
Η ουσία είναι ότι το έγγραφο Παντή βάζει στο μικροσκόπιο του ΓΛΚ επιπλέον κονδύλια, τα οποία τα ΑΕΙ μπορούσαν να αξιοποιήσουν με ευελιξία, ενώ φουσκώνει την κρατική επιχορήγηση με ιδιωτικά κονδύλια.