Συνεδρίασε για τρεις ημέρες η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ

Προτάσεις για τα τμήματα που θα μπορούσαν να εκκινήσουν με κριτήρια ακαδημαϊκής ποιότητας την επίβλεψη διδακτορικών διατριβών από τους οικείους καθηγητές τους ετοιμάζουν τα ΤΕΙ. Στη σύνοδο των προέδρων τους -που ολοκληρώθηκε με φόντο τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας περί παροχής της δυνατότητας αυτής σε καθηγητές ΤΕΙ ή ερευνητές- εκφράστηκε, εξάλλου, ικανοποίηση σχεδόν για το σύνολο των επικείμενων ρυθμίσεων που αφορούν την Tριτοβάθμια.

Προτάσεις αναμένεται να καταθέσουν τα ΤΕΙ και για την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να αναλάβουν την ακαδημαϊκή επίβλεψη ενός διετούς κύκλου σπουδών στο πλαίσιο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ - την όποια, όπως έλεγαν, βλέπουν θετικά.

"Τους ζητήσαμε να πάρουν θέση και στη διαβούλευση για τις διοικητικές αλλαγές στον χώρο των ΑΕΙ που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε εντός της ερχόμενης εβδομάδας” είπε στην “Α” ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γ. Παντής.

Οι διοικητικές αλλαγές στα ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά από διατάξεις τόσο στα διδακτορικά και στα μεταπτυχιακά, όσο και ρυθμίσεις που επαναφέρουν το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων. Ειδικότερα:

- Στη Σύγκλητο συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι όλων των τμημάτων, θεσμοθετούνται πρυτανικά συμβούλια, η εκλογή των αντιπρυτάνεων και πρυτάνεων γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και μονοσταυρία.

- Θεσπίζονται τα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (με εκπροσώπους ΑΕΙ και ερευνητές, με τετραετή θητεία, συν εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου).

- Στην αρμοδιότητα των ΑΕΙ περνούν η προκήρυξη των θέσεων των καθηγητών, οι άδειες απουσίας, η απόκλιση από το υποχρεωτικό ωράριο, η αρμοδιότητα της σύστασης τομέων.

Γρίφος η συμμετοχή των φοιτητών στη Σύγκλητο

Πέραν όμως των ανωτέρω, επανέρχεται η φοιτητική συμμετοχή στους τομείς, στα τμήματα και στη Σύγκλητο. Οι φοιτητές δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογή μονοπρόσωπων οργάνων (πρόεδρος, κοσμήτορας, πρύτανης, αντιπρύτανης). Η συμμετοχή στη Σύγκλητο παραμένει γρίφος, αφού προϋποθέτει το να καταφέρουν να δικτυωθούν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. “Θα πρέπει να βρουν δημοκρατικούς τρόπους εκπροσώπησης και νομίζουμε ότι η συμβολή των φοιτητών δεν πρέπει να μας τρομάζει” είπε σχετικά την Πέμπτη ο Κ. Γαβρόγλου...

http://www.avgi.gr/