Εναν νέο χάρτη μεταπτυχιακών σπουδών αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας, παρατείνοντας ωστόσο την αγωνία των εκατοντάδων νέων που περιμένουν να γραφτούν στα προγράμματά τους και ακόμη δεν ξέρουν ποια από αυτά θα λειτουργήσουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Στην περίφημη επιτροπή του υπουργείου Παιδείας που χειρίζεται το θέμα και η οποία αναμένεται να παρουσιάσει τα πορίσματά της μέχρι τέλος του μήνα ή τις αρχές του Ιουλίου, έχουν κατατεθεί ώς σήμερα 600 προτάσεις με βάση τα ήδη λειτουργούντα μεταπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ άλλες συνεχίζουν να κατατίθενται και αυτές τις ημέρες με βάση τις ανακατανομές που γίνονται στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Οπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», από τις 600 αυτές προτάσεις που έχουν μελετηθεί, οι 430 πήραν έγκριση, οι 95 γύρισαν πίσω στους συντάκτες τους για αλλαγές που αφορούσαν κυρίως το ύψος των διδάκτρων τους και για τις 75 ζητήθηκαν απλά διευκρινίσεις. Οι εκκρεμότητες αυτές θα πρέπει να λυθούν τις επόμενες ημέρες, με το δεδομένο ότι τα νέα προγράμματα πρέπει να προκηρυχθούν και να επιλεγούν οι νέοι σπουδαστές τους το συντομότερο δυνατόν, καθώς το περιβάλλον αστάθειας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον χώρο της λεγόμενης «Τεταρτοβάθμιας» Εκπαίδευσης της χώρας οδηγεί πολλούς ήδη στο εξωτερικό ή στην… ιδιωτική πρωτοβουλία. Πάντως, μεταξύ των μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεγάλων ιδρυμάτων της πρωτεύουσας που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, βρίσκονται και εκείνα που αποτελούσαν τις «πρώτες προτιμήσεις» για δεκάδες νέους και νέες τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί είχαν κατορθώσει να τοποθετηθούν στην πρώτη εικοσάδα παγκοσμίως, σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές κατατάξεις.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Συνολικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεκτές έγιναν όλες οι προτάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς (έπειτα όμως από αναπομπές και διευκρινίσεις). Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τις 26 προτάσεις που υποβλήθηκαν έχουν ώς σήμερα επίσημα εγκριθεί οι δέκα, ενώ έχουν γίνει αναπροσαρμογές και σε κάποιες από τις υπόλοιπες με βάση τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υποβλήθηκαν 22 προτάσεις και έγιναν δεκτές οι μισές, αλλά η πρυτανεία του ιδρύματος έχει προσβάλει τον σχετικό νόμο ως αντισυνταγματικό στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που το φθινόπωρο μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύκλο αβεβαιότητας. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου επέστρεψαν για διευκρινίσεις οι 7-8 από τις 45 προτάσεις. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σήμερα έχει 143 προγράμματα και οι προτάσεις ξεπερνούν τις 200, ενώ στο ΑΠΘ σήμερα λειτουργούν 90 μεταπτυχιακά – μπορεί να λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά περί τα 140 προγράμματα.
Εως πέρυσι στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ λειτουργούσαν περίπου 700 μεταπτυχιακά προγράμματα πανελλαδικά. Από αυτά, στα πανεπιστήμια, δίδακτρα χρέωνε το 71%, ενώ το 29% ήταν δωρεάν. Στα ΤΕΙ το σύνολο των προγραμμάτων λειτουργούσε ώς πέρυσι με δίδακτρα.