Το DEMSEE (Deregulated Electricity Market Issues in South Eastern Europe) ξεκίνησε, από τον Καθηγητή Θαλή Παπάζογλου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης το 2006, ως ένα φόρουμ για συζητήσεις σχετικά με θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις πτυχές της λειτουργίας των διασυνδεδεμένων και απομονωμένων συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειαςστη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών το DEMSEE έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στα συστήματα ισχύος.
Με μια ευρεία διεθνή συμμετοχή από όλο τον κόσμο, το DEMSEE παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία δικτύωσης για τη δημιουργία νέων συνεργασιών στον επαγγελματικό χώρο που απευθύνεται. Ειδικοί στην ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας καθώς και μηχανικοί από όλο τον κόσμο καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους πάνω στα θέματα του συνεδρίου ενώ οι ακαδημαϊκοί ερευνητές καλούνται να συγχωνεύσουντη θεωρητική γνώση με τις πρακτικές εμπειρίες των επαγγελματιών του κλάδου.
Σημαντικές παρουσιάσεις από τους Καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και πολύτιμες εμπειρίες που θα συμβάλλουν στην άρτια διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου «DEMSEE 2016» -αφορά τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας- που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, αποκόμισαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΙ Κρήτης, που συμμετείχαν στο 10ο Διεθνές Συνέδριο DEMSEE 2015 που διεξήχθηκε στην Ουγγαρία.
Στο συνέδριο, που θεωρείται ως ένα από τα πλέον εξειδικευμένα και σημαντικά του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετείχαν φορείς, εταιρείες, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και την παροχή δυνατοτήτων δικτύωσης και διασύνδεσης του έργου των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων με την πρακτική εμπειρία των επαγγελματιών. Η Κρήτη, λόγω της θέσης της και των γενικότερων εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, μαγνητίζει το ενδιαφέρον επιστημόνων και φορέων απ’ όλο τον κόσμο, καθώς έχουν προστεθεί στο 11ο συνέδριο το 2016 δυο επιπλέον θεματικές ενότητες με θέματα «Ενέργεια & Περιβάλλον» και «Ο ρόλος της Κρήτης ως σημαντικός ενεργειακός κόμβος της ανατολικής Μεσογείου».
Στο συνέδριο συμμετείχαν οι Καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης κ.κ. Φώτης Μαυροματάκης, Κυριάκος Σιδεράκης και Εμμανουήλ Καραπιδάκης, που μετέχουν στην οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου «DEMSEE 2016», όπως και ο Καθηγητής κ. Θαλής Παπάζογλου, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας του συνεδρίου πριν από 10 χρόνια.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη-Ταβερναράκη που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης στο συνέδριο, σε δηλώσεις της τόνισε: «Διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά το κύρος, την πρόοδο αλλά και την αναγνώριση που έχει το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης στο εξωτερικό, σε θέματα ενέργειας. Νιώσαμε πραγματικά υπερήφανοι για τον τόπο μας και το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε και αυτό το μήνυμα νομίζω ότι πρέπει να περάσει σε όλους: Η πατρίδα μας και ειδικότερα η Κρήτη, μπορεί ακόμα και προσφέρει πολλά στη διεθνή κοινότητα. Είμαι σίγουρη ότι και στο επόμενο συνέδριο, που θα έχουμε τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενήσουμε στην Κρήτη, θα εντυπωσιάσουμε τους εταίρους μας απ’ όλο τον κόσμο με τα επιστημονικά επιτεύγματα».