Οι κάτοχοι διδακτορικού αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι το βλέπουν ως «διαβατήριο» για μια καλύτερη δουλειά, ενώ παράλληλα κυβερνήσεις και πανεπιστήμια ανταγωνίζονται για νέα ταλέντα και νέες χρήσιμες γνώσεις.
Αυτό που παρατηρείται στην Αγορά Εργασίας, είναι μία υπερπροσφορά διδακτορικών σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα. Όμως για έναν κάτοχο Διδακτορικού, υπάρχει πάντα η διέξοδος της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα η οποία φαίνεται να είναι και πιο προσοδοφόρα.
Η έρευνα, με επικεφαλής την Τζούλια Λέιν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που κατέγραψε τις οικονομικές προοπτικές άνω των 3.000 κατόχων διδακτορικού στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", δείχνει ότι το 40% περίπου βρίσκουν δουλειά σε ιδιωτική εταιρεία μέσα σε ένα έτος από την απόκτηση του τίτλου τους, κερδίζοντας συνήθως περισσότερα από ό,τι αν είχαν μείνει στον ακαδημαϊκό-ερευνητικό χώρο.
Ωστόσο, οι επαγγελματικές προοπτικές δεν είναι ίδιες για όλους τους διδάκτορες κι αυτές εξαρτώνται από τον τομέα τους. Έτσι, τις μεγαλύτερες αρχικές αποδοχές (κατά μέσο όρο 65.000 δολάρια ετησίως) έχουν όσοι έχουν PhD στα μαθηματικά, στους υπολογιστές ή στις ειδικότητες του μηχανικού. Το 60% των μηχανικών με διδακτορικό στις ΗΠΑ πιάνουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα με περίπου 80.000 δολάρια το χρόνο.
Από την άλλη οι κατοχοι του διδακτορικού στη βιολογία, κερδίζουν πολύ λιγότερα χρήματα ετησίως σε σχέση με άλλους τομείς (περίπου 36.000 δολάρια ετησίως), αν και είναι ένα πεδίο όπου οι ευκαιρίες για μεταδιδακτορική έρευνα είναι πολλές.
Κατά σειρά, τα καλύτερα αμειβόμενα διδακτορικά είναι στους εξής τομείς:
• Μηχανική (engineering),
• Μαθηματικά και Υπολογιστές,
• Φυσική,
• Κοινωνικές επιστήμες,
• Χημεία,
• Υγεία,
• Εκπαίδευση,
• Βιολογία,
• Τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες
Οι κυριότεροι εργοδότες κατόχων διδακτορικού είναι, κατά σειρά, η βιομηχανία ηλεκτρονικών, η φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα οι βιομηχανίες που απασχολούν κάθε είδους μηχανικούς. Συνήθως πρόκειται για μεγάλες εταιρείες, που πληρώνουν πάνω από 90.000 δολάρια μέσο μισθό σε έναν μηχανικό με διδακτορικό.
Αν και η μελέτη αφορά μόνο την «αγορά» PhDs στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αν και οι μισθοί για τα «ντοκτορά» τείνουν να μην είναι τόσο υψηλοί.