Οριστικό τέλος στην ομηρία χιλιάδων πτυχιούχων, που εκκρεμεί η αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων, βάζει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προωθώντας την έκδοση νέου προεδρικού Διατάγματος. Με το σχέδιο που προωθείται, αντιμετωπίζονται οι δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Θα καθιερώνεται ένα πιο ευέλικτο σχήμα, εντός των δομών του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων , με την συνεπικουρία, όπου αυτή απαιτείται, των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων.
Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το νέο Όργανο θα δύναται να εξετάσει όλους τους φακέλους σε διάστημα λίγων μηνών.
Ο λόγος που περιήλθαν οι πτυχιούχοι σε αυτή τη ταλαιπωρία εστιάζεται σε μία σειρά άστοχων παρεμβάσεων και καταργήσεων διατάξεων κατά τις χρονιές 2012, 2013 και 2014. Πιο συγκεκριμένα με το ν. 4093/2012 καταργήθηκε η διάταξη με την οποία προβλεπόταν ότι από 1-1-2013, αρμόδιες αρχές για να εκδίδουν τις αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, θα ήταν οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Το αποτέλεσμα αυτών ήταν η γιγάντωση των αρμοδιοτήτων του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) ο εξοβελισμός των επαγγελματικών οργανώσεων- επιμελητηρίων και η συγκέντρωση ενός τεράστιου όγκου αιτήσεων που ανήλθαν πάρα πολύ γρήγορα στις 3.000 και η διαχείριση των οποίων δεν ήταν πλέον δυνατή.
Η υπηρεσιακή μονάδα η οποία έφερε την ευθύνη για τη διοικητική και γραμματειακή στήριξη του Συμβουλίου καταργήθηκε με το νέο Οργανισμό του Υπουργείου και η λειτουργία του ΣΑΕΠ σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2014.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει σήμερα μία διέξοδο ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.