Το 2014, σχεδόν 12.000 άτομα είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Περίπου 12.000 Ελληνες εξασφάλισαν το 2014 το εισιτήριο για να σπουδάσουν σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο μέσω του προγράμματος Erasmus+. Σπουδές, που δεν είναι μόνο ένα παράθυρο στον κόσμο, αλλά και –ιδίως εν μέσω κρίσης και οξύτατης ανεργίας στην Ελλάδα– ένα βήμα προς μια πιθανή μετανάστευση. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μελέτη αντικτύπου για το Erasmus+ επιβεβαιώνει ότι, ενώ μια ανταλλαγή σπουδαστών στο πλαίσιο του Erasmus+ βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες των νέων να εξασφαλίσουν διοικητικές θέσεις υψηλής ποιότητας, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σπουδαστές που προέρχονται από τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, το 2014 στο πλαίσιο του Erasmus+ σχεδόν 12.000 άτομα είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Και η τάση είναι αυξητική. Συγκεκριμένα, 4.470 Ελληνες φοιτητές μετείχαν στο Erasmus+, με τους περισσότερους από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (τα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας) και κατόπιν από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Αθηνών. Το top 5 των χωρών που επέλεξαν οι Ελληνες αποτελούν οι Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία και Ρουμανία. Για το πανεπιστήμιο στο οποίο θα σπουδάσει ένας φοιτητής, μετράει η επιλογή του, οι προσφερόμενες θέσεις στο ίδρυμα και οι επιδόσεις του φοιτητή. Οι άλλες 7.000 είναι εκπαιδευτικοί ή νέοι που μετέχουν σε προγράμματα διά βίου μάθησης ή κατάρτισης.

Σύμφωνα με την επιτροπή, αυξητική είναι η τάση και για τους φοιτητές που από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια επιλέγουν την Ελλάδα. Το ΑΠΘ δέχεται τους περισσότερους και ακολουθούν τα ΟΠΑ, Αθηνών, Κρήτης και το Πάντειο. Τα γαλλικά πανεπιστήμια δέχονται τους περισσότερους Ελληνες, αλλά και Γάλλοι είναι οι περισσότεροι που επιλέγουν τα ελληνικά ΑΕΙ. Ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Βρετανοί, ενισχύοντας την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι 20χρονοι θέλουν να ζήσουν όχι μόνο την εμπειρία ενός ελληνικού ΑΕΙ αλλά και των διακοπών στην Ελλάδα.

Ρεκόρ το 2013-14

Ευρύτερα, το 2013-14 κατεγράφη ρεκόρ συμμετοχής σπουδαστών (272.000) και προσωπικού (57.000) στο Erasmus+ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία εξακολούθησαν να αποτελούν τους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, το 2016 θα διατεθούν 13 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση σχεδίων που αφορούν την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κοινωνική ένταξη των μειονοτήτων και των μεταναστών και λοιπών μειονεκτουσών κοινωνικών ομάδων. Το επταετές πρόγραμμα (2014-2020) έχει προϋπολογισμό 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα δαπανών.

kathimerini.gr

Έντυπη