Το πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων δεν αποκλείει συγχωνεύεις ή καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ.
Τη δημιουργία ΤΕΙ τριών ταχυτήτων -με συγχωνεύσεις, αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις- μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς δίδακτρα και πτυχία διπλής εξειδίκευσης, προτείνει το πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Ενιαίο Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ερευνας. Το πόρισμα, που δημοσιοποιήθηκε χθες, δεν αποκλείει συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων.
kathimerini.gr
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει την αξιολόγηση όλων των ΤΕΙ. Κατόπιν, και ύστερα από διαβούλευση με την κοινότητα κάθε ΤΕΙ, τα ιδρύματα θα χωρισθούν σε τρεις κατηγορίες:
• Οσα είναι ήδη (ακαδημαϊκώς) ισοδύναμα με αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα ή καλύπτουν επιστημονικά πεδία που δεν υπάρχουν στα πανεπιστήμια.
• Αυτά που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά θα μπορούσαν να τις καλύψουν στη διάρκεια μιας τριετίας, ώστε να παραμείνουν στη σημερινή τους μορφή.
• Εκείνα που θα «υποβιβασθούν» στη μορφή που είχαν τα ΤΕΙ πριν «ανωτατοποιηθούν» το 2001.
Οπως λέει το πόρισμα, «τα τμήματα που θα ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία (και αυτά της δεύτερης που θα ενταχθούν στη διάρκεια της τριετίας στην πρώτη), θα έχουν άμεσα το δικαίωμα να οργανώσουν σπουδές τρίτου κύκλου (διδακτορικά) και να διερευνήσουν επίσης άμεσα τις δυνατότητες μελλοντικής ένταξης σε ένα “ομόλογο” πανεπιστημιακό τμήμα ή να αποτελέσουν ένα αυτοτελές τμήμα σε ένα πανεπιστήμιο. Στο τέλος της τριετίας, τα αποτελέσματα της παραπάνω διαδικασίας αξιολόγησης των τμημάτων θα έχουν δώσει τη βάση για τον παραπέρα σχεδιασμό της συνολικής αναδιοργάνωσης των Ιδρυμάτων.
Ηδη, πάντως, η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ έχει απορρίψει τις προτάσεις για επαναξιολόγηση τμημάτων των ΤΕΙ ως «πρόχειρες και χωρίς τεκμηρίωση» και ζητεί από την πολιτεία να αξιοποιήσει τις πρόσφατες αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων που είναι άριστες και θετικές και οι οποίες έγιναν από ανεξάρτητο θεσμικό όργανο της πολιτείας (ΑΔΙΠ) και προτείνει «την άμεση μετονομασία των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα ιδρύματα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης».
Παράλληλα, το πόρισμα προτείνει τη δυνατότητα «μετεγγραφής» σε συγγενές τμήμα ή και τη δυνατότητα απόκτησης ενός τίτλου «joint degree», δηλαδή πτυχίο διπλής εξειδίκευσης, ενώ ζητεί και την αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Η ηγεσία του υπουργείου προκρίνει τη διάκριση των μεταπτυχιακών στα ερευνητικά μεταπτυχιακά, τα οποία θα μπορούν να οδηγήσουν σε διδακτορικό και θα είναι δωρεάν και τα «επαγγελματικής εξειδίκευσης» όπως θα ονομάζονται και στα οποία θα υπάρχουν δίδακτρα αλλά με πλαφόν και έως τα 5.000 ευρώ.