Την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων της Αθήνας σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων, με πρώτο στόχο τη στέγαση φοιτητών. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει εκτιναχθεί η ζήτηση για θέσεις στις φοιτητικές εστίες.

kathimerini.gr

Χθες ο δήμαρχος Γεώργιος Καμίνης συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η αξιοποίηση των άδειων κτιρίων της πρωτεύουσας για στέγαση φοιτητών. Μελέτες (όπως εκείνη του ΕΜΠ) δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός –για 100 κάνει λόγο το ΕΜΠ– άδειων κτιρίων γύρω από την Ομόνοια (π.χ. στις οδούς Πανεπιστημίου και Πατησίων) και στην περιοχή του Ψυρρή και στο Μεταξουργείο. Κάθε κτίριο από αυτά έχει εγκαταλειφθεί τουλάχιστον πριν από το 2010.

Η αξιοποίηση αυτών των κτιρίων θα μπορούσε να βοηθήσει στο στεγαστικό πρόβλημα φοιτητών από την επαρχία, αντιμετωπίζοντας ένα οξύ πρόβλημα για τα ΑΕΙ. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων φοιτητικής μέριμνας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι αιτήσεις για μία θέση στις φοιτητικές εστίες έχουν αυξηθεί από 20% έως και 50% σε σχέση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Βέβαια, το πρόβλημα οξύνεται από το γεγονός ότι οι εστίες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατίθενται από το κράτος δεν επαρκούν. Υπάρχουν 25 φοιτητικές εστίες, οι οποίες εποπτεύονται από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με 8.097 θέσεις. Από αυτές, οι 6.982 θέσεις διατίθενται σε φοιτητές πανεπιστημίων και άλλες 1.115 θέσεις σε φοιτητές ΤΕΙ. Αλλες περίπου 6.000 θέσεις προσφέρουν στους φοιτητές τους τα ίδια τα ΑΕΙ, μέσω της ενοικίασης ξενοδοχείων. Από τις 25 εστίες, πάνω από τις μισές –συγκεκριμένα, 14– βρίσκονται στην Αττική (8) και στη Θεσσαλονίκη (6). Οι υπόλοιπες 11 βρίσκονται στα Ιωάννινα, στην Πάτρα (2), στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στο Ρέθυμνο, στην Κέρκυρα, στον Βόλο, στην Αμαλιάδα, στο Ηράκλειο και στην Καλαμάτα. Ωστόσο, περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή τους στέγη και, κατά συνέπεια, οι 14.000 θέσεις αντιστοιχούν στο 9% των «μεταναστών» φοιτητών. Από την άλλη και οι υπεύθυνοι των εστιών θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τυχόν περιπτώσεις καταχρηστικής παραμονής σε εστίες. Μάλιστα, το ΜΑΣ (νεολαία του ΚΚΕ) έχει καταγγείλει ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα κονδύλια για τις ανάγκες των εστιών, με αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, ενώ οι προμηθευτές τροφίμων απειλούν ότι θα σταματήσουν να προμηθεύουν τις εστίες.

Θετικό κλίμα

Η συνάντηση Καμίνη - Αναγνωστοπούλου έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, καθώς και οι δύο (πανεπιστημιακοί) δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναζωογονήσουν το κέντρο της Αθήνας, κάνοντάς το ελκυστικό για τους φοιτητές. Μάλιστα ετέθη στο τραπέζι και παλαιότερη πρόταση για χορήγηση κινήτρων (απαλλαγή δημοτικών τελών για έναν χρόνο) για τη μετεγκατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

Από την άλλη, σημαντικό ζήτημα για την αξιοποίηση των άδειων κτιρίων της Αθήνας είναι η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εξετάζεται η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Φτάνει οι μελέτες και τα σχέδια να μη μείνουν επί χάρτου.