Διευρύνεται η συνεργασία της Ελλάδας με τη Γερμανία στο πεδίο της έρευνας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτό αποφασίσθηκε σε σειρά επαφών που είχε ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Ερευνας Τόμας Ράχελ με Ελληνες υπουργούς. Επίσης, ο κ. Ράχελ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον ευχαρίστησε «και εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης για το εντυπωσιακό έργο που κάνει η Εκκλησία μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα σήμερα», όπως δήλωσε. Ο κ. Ράχελ αναφέρθηκε σε προγράμματα που θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί η αγροτική καλλιέργεια, επισημαίνοντας πως η ιδέα του προγράμματος αυτού ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο.
Ειδικότερα, ο κ. Ράχελ και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης αποφάσισαν τη συνέχιση της επιτυχημένης διμερούς συνεργασίας της χώρας μας με τη Γερμανία στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, με συνολική χρηματοδότηση 18 εκατομμυρίων ευρώ, ισόποσα μοιρασμένη από τις δύο χώρες. Το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας ξεκίνησε την περίοδο 2013-2015 και αποτελεί το μοναδικό πολυθεματικό διμερές πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί η Γερμανία με άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης του προγράμματος, θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν τους τομείς της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, των υλικών, των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής, καθώς και σε διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, πολιτισμού και τουρισμού. Η προκήρυξη για το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευθεί στο προσεχές διάστημα. Παράλληλα, με σκοπό την ταχύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της διμερούς συνεργασίας, τα δύο υπουργεία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μέτρα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο θα διαθέσει επιπλέον για τον σκοπό αυτό έως δύο εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2017 και 2018, και η ελληνική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ένα εκατομμύριο ευρώ το 2019. «Φέρνουμε σε επαφή τα καλύτερα μυαλά και αναπτύσσουμε τα δίκτυα μεταξύ των ερευνητών των δύο χωρών. Το ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ναυαρχίδα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Ράχελ, ενώ ο κ. Φωτάκης επεσήμανε ότι «η συνεργασία στην έρευνα και καινοτομία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αναπτυξιακών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών, ως επένδυση στο μέλλον της κοινής τους συνεργασίας».
Παράλληλα, το γερμανικό και το ελληνικό υπουργείο συμφώνησαν στην ανανέωση του συμφώνου συνεργασίας τους για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά την περίοδο 2017-2020. Η συνεργασία ξεκίνησε από το πιλοτικό πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης MENDI στην Αττική και στην Κρήτη για μαθητεία στον τουρισμό, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 νέοι.