Προβληματισμένα παρουσιάζονται τα μέλη των Συμβουλίων των ελληνικών πανεπιστημίων για τη στάση τους έναντι της απόφασης του υπουργείου Παιδείας να τα απαξιώσει διά της διολισθήσεως.
Ειδικότερα, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση προέδρων και αναπληρωτών προέδρων των Συμβουλίων, στην οποία εκπροσωπήθηκαν 12 πανεπιστήμια. Ο προβληματισμός αφορά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τη γνώμη των μελών των Συμβουλίων, αποφάσισε παρατείνει τη θητεία τους για ένα έτος, έως τις 31 Αυγούστου 2017, αποψιλώνοντάς τα από ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες μετατίθενται στη Σύγκλητο. Η απόφαση αποτυπώνει την πρόθεση του υπουργείου να ακυρώσει στην πράξη τον ρόλο των Συμβουλίων, αντί να τα καταργήσει όπως ήταν η προγραμματική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο επιδιώκει να μη δυσαρεστήσει τους εταίρους που εμμένουν στην ανάγκη νέου διοικητικού μοντέλου στα ΑΕΙ, αλλά ούτε και μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, με βάση τον ισχύοντα νόμο, οι πρυτάνεις θα έπρεπε έως τα τέλη Mαΐου να προκηρύξουν εκλογές για τα νέα Συμβούλια.
Μέλη των Συμβουλίων επιθυμούν να παραιτηθούν, επιδιώκοντας να αντιδράσουν ηχηρά στην τακτική του υπουργείου και να «απεγκλωβισθούν» στις 31 Αυγούστου 2016. Τη σχετική θέση υιοθετούν όλα τα Συμβούλια, με πιο κοντά στην απόφαση για παραίτηση να παρουσιάζονται τα Συμβούλια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από την άλλη, στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 31 Αυγούστου 2016 χάνεται η απαρτία, αφού από τα εννέα εναπομείναντα (λόγω παραιτήσεων) μέλη του (επί συνολικά 15) θα συνταξιοδοτηθούν δύο, ενώ άλλο ένα μέλος έχει αποφασίσει να παραιτηθεί.
Βεβαίως, στη συνάντηση της Κυριακής δεν αποφασίσθηκε η υιοθέτηση μιας συνολικής στάσης από όλα τα Συμβούλια και το μόνο οριστικό είναι ότι οι εκπρόσωποι των Συμβουλίων θα ξανασυναντηθούν τον Σεπτέμβριο.