«Επιθετική» κίνηση χαρακτηρίζουν πρυτάνεις τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου περί αποκλεισμού από τις συνολικά 1.000 νέες θέσεις πανεπιστημιακών μέχρι το 2019, όσων ιδρυμάτων δεν έχουν ακόμη προκηρύξει τις θέσεις που τους έχουν ήδη δοθεί.

{ad}

«Επιθετική» κίνηση χαρακτηρίζουν πρυτάνεις τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου περί αποκλεισμού από τις συνολικά 1.000 νέες θέσεις πανεπιστημιακών μέχρι το 2019, όσων ιδρυμάτων δεν έχουν ακόμη προκηρύξει τις θέσεις που τους έχουν ήδη δοθεί. Μόλις τα μισά πανεπιστήμια και ΤΕΙ –τα 18 από τα 36– ανταποκρίθηκαν έως τώρα στο αίτημα του υπουργείου.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα η κ. Αναγνωστοπούλου με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι από τις 500 νέες θέσεις διδασκόντων που έχουν δοθεί στα ΑΕΙ/ΤΕΙ από τον Φεβρουάριο του 2016, έως τώρα λίγες θέσεις έχουν προκηρυχθεί από τα ιδρύματα. Δηλαδή έχει καθορισθεί σε ποιο τμήμα και αντικείμενο θα δοθεί κάθε θέση, ώστε να γίνει η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, κατόπιν, οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες να υποβάλουν αιτήσεις.

Λόγω της καθυστέρησης, η κ. Αναγνωστοπούλου κάλεσε τις Συνόδους των Πρυτάνεων και των Προέδρων των ΑΕΙ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μάλιστα, η υπουργός ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας δεν θα ανεχθεί αντιπολίτευση στην πλάτη των νέων επιστημόνων και της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΑΕΙ». «Θεωρούσα αυτονόητο ότι ως κίνηση αβρότητας θα έπρεπε να ενημερωθώ πριν από τη δημοσιοποίηση της αναφοράς της υπουργού στον Τύπο», ανέφερε χθες στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Παν. Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, το ίδρυμα του οποίου έχει στείλει τις σχετικές προκηρύξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην «Κ», την «ταυτότητα» της θέσης που θέλουν να προκηρυχθεί είχαν έως χθες στείλει τα Πανεπιστήμια Αθηνών (60 από τις 60 που του δόθηκαν), Θεσσαλίας (20), Ιόνιο (8), Μακεδονίας (12), Αιγαίου (15), ΟΠΑ (12), ΑΣΚΤ (4), Διεθνές (1), ενώ το Πολυτεχνείο Κρήτης προκήρυξε 5 από τις 7 θέσεις που του δόθηκαν, το Πατρών 26 από τις 27, το Δημοκρίτειο 9 από τις 24, το Πανεπιστήμιο Κρήτης 10 από τις 18 και το Γεωπονικό 5 από τις 9. Επίσης, τις προκηρύξεις έστειλαν τα ΤΕΙ Αθήνας (για το σύνολο των θέσεων - 16), Κεντρικής Μακεδονίας (7), Πελοποννήσου (5), Πειραιά (11 από 12), Δυτικής Μακεδονίας (2 από τις 15).

Πρυτάνεις αποδίδουν την καθυστέρηση στα βήματα που απαιτεί η διαδικασία εντός των ΑΕΙ (απαιτείται απόφαση Συγκλήτου για την κατανομή των θέσεων ανά Τμήμα, και μετά απόφαση κάθε Τμήματος για το αντικείμενο στο οποίο θα προκηρυχθεί η θέση), αφού η τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο έγινε στις 20 Ιουλίου. Ωστόσο, το υπουργείο ζητεί από τα ΑΕΙ να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τους διορισμούς των πανεπιστημιακών, ιδίως όταν τα ίδια τα ΑΕΙ ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης περί δυνατότητας προαγωγής του βοηθητικού προσωπικού σε θέση λέκτορα. Αίτημα που ικανοποιήθηκε. «Είναι υποστελεχωμένα ή όχι;», ρώτησε με νόημα, μιλώντας στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

kathimerini.gr/