Οι σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία είναι μια τέλεια ευκαιρία να ζήσεις σε μια νέα χώρα, να γνωρίσεις τον πολιτισμό της, να εκτεθείς σε σπουδαία ακαδημαϊκά - και μη - ερεθίσματα που ίσως λείπουν από την Ελλάδα και, φυσικά, να διασκεδάσεις! Αλλά για να τα κάνεις όλα αυτά, πρέπει να περάσεις τη διαδικασία της αίτησης και να μπεις στη σχολή της επιλογής σου. Έχουμε συγκεντρώσει κάποια απ’ τα σημαντικότερα στοιχεία που ζητούν τα Βρετανικά πανεπιστήμια για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές αιτήσεις.
Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν!
Για αρχή, καλό είναι να ξέρεις ότι οι αιτήσεις για τα Βρετανικά πανεπιστήμια περνούν σχεδόν όλες από το σύστημα UCAS. Πρόκειται για μια κεντρική πλατφόρμα που παρέχει όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για να επιλέξουν τους υποψήφιους που μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προγράμματα που προσφέρουν. Η ιστοσελίδα του UCAS έχει πραγματικά πολλές πληροφορίες για τους υποψήφιους και τις σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Η αντίστοιχη υπηρεσία για τις μεταπτυχιακές σπουδές λέγεται UKPASS.
Απόδειξε ότι το ‘χεις!
Το κυριότερο στοιχείο που θέλουν τα βρετανικά πανεπιστήμια να δουν σε μια αίτηση για να την κάνουν δεκτή είναι γνώσεις και εμπειρίες που δείχνουν ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις και να διαπρέψεις στις σπουδές που προσφέρουν. Φυσικά αυτό φαίνεται από τη βαθμολογία, αλλά όχι μόνο.
Η επιστολή που σου ζητείται να γράψεις, το λεγόμενο personal statement, είναι επίσης σημαντικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να αποπνέει ωριμότητα, διάθεση για σκληρή δουλειά, και εμπειρίες, ακαδημαϊκές και μη, που δείχνουν πάθος για το αντικείμενο. Ο εθελοντισμός και η πρακτική άσκηση είναι σταθερές αξίες που κάνουν καλή εντύπωση στους recruiters των πανεπιστημίων.
Μην κολλάς στα τυπικά
Μπορεί να φαντάζει παράδοξος ο τίτλος αυτής της ενότητας σε ένα άρθρο για τις αιτήσεις σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά έχει βάση. Φυσικά και πρέπει να είσαι εντάξει με τις καταληκτικές ημερομηνίες αιτήσεων και τα τυπικά προσόντα που ζητά ένα πανεπιστήμιο, αλλά πρέπει και να μην αντιμετωπίσεις τη διαδικασία ως μια λίστα με υποχρεώσεις για να κάνεις τσεκ και να προχωρήσεις. Πρέπει κάθε στοιχείο της αίτησής σου να δείχνει στους υπεύθυνους του πανεπιστημίου που θέλεις να σε δεχτεί ότι αγαπάς ήδη το αντικείμενό σου και ότι έχεις πάθος γι’ αυτό.
Δε θα εντυπωσιαστεί κανείς recruiter του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αν πεις ότι θέλεις να φοιτήσεις εκεί γιατί «είναι από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου». Το ξέρουν, γι’ αυτό θέλουν εξαιρετικούς φοιτητές που θα διαπρέψουν και θα συνεχίσουν την παράδοση της αριστείας. Μη φοβάσαι να δείξεις προσωπικότητα και ότι παθιάζεσαι με αυτό που θέλεις να σπουδάσεις.
Μην ξεχνάς τις μικρές δουλειές
Η αίτηση και η προσωπική δήλωση είναι αναμφισβήτητα τα σημαντικότερα στοιχεία των αιτήσεων, αλλά για να αποσταλούν και να γίνουν δεκτά υπάρχουν κι άλλες δουλειές που πρέπει να κάνεις. Πρέπει να ζητήσεις συστατικές από τους καθηγητές σου. Αν εργάζεσαι ή έχεις εργαστεί και θέλεις να το συμπεριλάβεις στην αίτηση, θα χρειαστείς συστατική από προϊστάμενο και μια βεβαίωση απασχόλησης. Και ασφαλώς, όλα αυτά θα πρέπει να μεταφραστούν στα αγγλικά και να λάβουν σφραγίδα ως επίσημα μεταφρασμένα έγγραφα. Δεν είναι δύσκολο ή πανάκριβο αλλά θέλει κι αυτό το χρόνο του.
Και φυσικά…
Όσο καλά κι αν γράψεις την προσωπική σου δήλωση, όσο καλούς βαθμούς και να έχεις στο πτυχίο, αν δεν έχεις απόδειξη της γνώσης αγγλικών σου δυστυχώς οι σπουδές στην Αγγλία θα παραμείνουν όνειρο. Ευτυχώς, το να δώσεις IELTS με την PeopleCert είναι και εύκολο και βολικό. Το IELTS είναι η πιο δημοφιλής εξέταση Αγγλικών στον κόσμο, και δεδομένο για τις σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Η PeopleCert προσφέρει συχνές ημερομηνίες εξετάσεων, για να μην αγχωθείς για το πότε θα δώσεις, καθώς και δωρεάν ακαδημαϊκή υποστήριξη, για να νιώσεις σιγουριά ότι θα πιάσεις όχι μόνο το 6,5-7 στα 9 που ζητούν τα περισσότερα πανεπιστήμια, αλλά ότι θα αριστεύσεις!