Η ελληνική πολιτεία ανέχθηκε την εισβολή των αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ και άφησε το ίδρυμα μόνο του να τα βγάλει πέρα με 1.500 αγνώστους, οι οποίοι, όπως απεδείχθη, διέθεταν μεγάλη οργάνωση και ισχυρή χρηματοδότηση!

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στηλιτεύει την κυβέρνηση, που δεν προστάτευσε το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας από τους αντιεξουσιαστές και ζητάει από τους φορείς της Θεσσαλονίκης και τους πολίτες της πόλης να συνδημιουργήσουν ένα κίνημα γύρω από την προστασία του ΑΠΘ ως πόλο ανάπτυξης της πόλης...

Μάλιστα, σήμερα η «Κ» παρουσιάζει τις εικόνες των βανδαλισμών στο κτίριο-κόσμημα της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οποία γιόρτασε πρόσφατα τα 90 της χρόνια. Ωστόσο, το πλήγμα στο κύρος του ιδρύματος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ειδικότερα, χθες έκλεισε τυπικά ο κύκλος της κατάληψης του campus του ΑΠΘ από ομάδες Ελλήνων αντιεξουσιαστών υπό τον τίτλο «No Border Camp Thessaloniki 2016» από τις 14 Ιουλίου. Και αυτό διότι ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία είχε ξεκινήσει από τις 3 Ιουλίου και ήταν σε μόνιμη ετοιμότητα υπό τον φόβο των επεισοδίων. Μετά την ανακοίνωση της Νομικής Σχολής, το κτίριο της οποίας «κατελήφθη» από τους αντιεξουσιαστές, η χθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου ήταν καταπέλτης για τη στάση της κυβέρνησης.

«Το Αριστοτέλειο βίωσε τις προηγούμενες ημέρες μια ιδιότυπη κατοχή. Μια ομάδα Ελλήνων και αλλοδαπών αντιεξουσιαστών οργάνωσε, παντελώς ανενόχλητη, μια ελεύθερη κατασκήνωση στον υπαίθριο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, κατέλαβε δύο κτίρια, έσπασε πόρτες, έβαψε τοίχους. Οι διοργανωτές αποφάσισαν μόνοι τους ποιους χώρους ήθελαν να χρησιμοποιήσουν και επέβαλαν διά της βίας τη θέλησή τους στο αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο. Το ΑΠΘ δήλωσε με σαφήνεια την απόφασή του, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου, ότι η διοργάνωση αυτή δεν έχει ούτε την άδεια ούτε την ανοχή του και παρεμποδίζει τη λειτουργία του. Υπογράμμισε για άλλη μία φορά πως το πανεπιστήμιό μας υποστηρίζει σθεναρά την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αποδέκτης κάθε αυθαίρετης, παραβατικής έως και παράνομης δράσης, χωρίς αντίδραση από την πλευρά της συντεταγμένης πολιτείας. Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία ανέχθηκε την επιβολή αυτή και άφησε το πανεπιστήμιο μόνο του», λέει η Σύγκλητος. Μάλιστα, στελέχη του ιδρύματος που μίλησαν στην «Κ» εστίασαν στη μεγάλη οργάνωση του «No Border Camp Thessaloniki 2016», προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να διερευνηθούν –από τις αρμόδιες κρατικές αρχές– οι πηγές χρηματοδότησης ενός τόσο μεγάλου γεγονότος. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι διερευνάται η πιθανότητα άσκησης αγωγής για ηθική βλάβη στο ΑΠΘ.

Συνεργασία φορέων

Από την άλλη, τα στελέχη του ΑΠΘ προτίθεται να δημιουργήσουν σε συνεργασία με τον δήμο, την Περιφέρεια και τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο θα λειτουργεί ως πόλος πίεσης για την προστασία του ΑΠΘ σε ανάλογες περιπτώσεις με το «No Border Camp Thessaloniki 2016».

Και όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της, «η Σύγκλητος διατρανώνει την απόφασή της να εναντιώνεται σε κάθε αυθαίρετη δράση και απευθύνει πρόσκληση για την ενεργό παρέμβαση και συνεργασία όλων των φορέων στη στήριξη του δημόσιου, αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου. Καλεί ακόμη πιο επιτακτικά τις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στα χρονίζοντα προβλήματα παραβατικότητας, και ιδιαίτερα στη διακίνηση ναρκωτικών, στην Πανεπιστημιούπολη».

kathimerini.gr