Νέο κύκλο διαλόγου με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το θέμα των σπουδών θα ξεκινήσει ο νέος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος , που θα αναλάβει συνολικά την ευθύνη των ζητημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ο προκάτοχός του Ν. Φίλης είχε υπόψη του πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

Λίγα 24ωρα πριν, στον ρ/σ Στο Κόκκινο, είχε δηλώσει ότι “δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς συμφωνίες και συναινέσεις”, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει “να δούμε το θέμα των διδάκτρων”, αλλά και “τα ακαδημαϊκά κριτήρια με τα οποία στήνονται τα μεταπτυχιακά”, ώστε “να εξασφαλιστεί η αυτονομία των πανεπιστημίων”. Έτσι, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της χθεσινής έκτακτης συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ περί νέων συζητήσεων για την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο, που είχε τεθεί σε διαβούλευση, το οποίο έθετε πλαφόν τα 2.500 ευρώ τέλη εγγραφής για ορισμένες κατηγορίες μεταπτυχιακών προγραμμάτων, περιόριζε ακόμη περαιτέρω τα τέλη εγγραφής στα ερευνητικά μεταπτυχιακά, καθώς και τις αμοιβές των καθηγητών. Το νομοσχέδιο αυτό είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις προέδρων και πρυτάνεων στα ΑΕΙ, που επικαλούνταν ότι δεν είχε γίνει επαρκής διάλογος. Πάντως, στις αντιδράσεις τους έπαιζε σημαντικό ρόλο το θέμα των αμοιβών τους, που σήμερα ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Ο νέος υπουργός Παιδείας συμφώνησε με τους προέδρους των ΤΕΙ την επέκταση του διαλόγου, σε κάθε περίπτωση, γεγονός που έτυχε θερμής υποδοχής. Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στο υπουργείο τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου για την περαιτέρω επεξεργασία του συνόλου των αιτημάτων τους.

Προς νομοθετική ρύθμιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων

Ακόμη κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η εμβάθυνση των επεξεργασιών για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ, γεγονός που χαιρέτισε η σύνοδος. Ήδη είχαν συσταθεί, σημειωτέον, ομάδες εργασίας επί του θέματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας συνολικής νομοθετικής ρύθμισης για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, με βάση επαγγελματικούς τομείς (όχι τμήματα ΑΕΙ).

Ξεκινά η συζήτηση για τον ενιαίο χώρο

Ακόμη, στη χθεσινή σύνοδο συζητήθηκε η οργάνωση της διαδικασίας μιας σειράς συζητήσεων των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, για την προώθηση του ενιαίου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας. Για τη συζήτηση αυτή παραπέμφθηκε και το αίτημα των ΤΕΙ (που εκ νέου τέθηκε χθες) περί μετονομασίας τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Γαβρόγλου από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είχε τεκμηριώσει κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου. Παράλληλα, όμως, είχε καταρτίσει συνολικό σχέδιο για τον χώρο των ΤΕΙ, το οποίο επίσης θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το επόμενο διάστημα, και περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και αξιολόγηση, και ανανέωση του ρόλου και περιεχομένου άλλων σε κατεύθυνση που θα προάγει την τεχνολογική εκπαίδευση. Πηγές της συνόδου των ΤΕΙ αφήνουν να εννοηθεί ότι η αλλαγή χεριών στο υπουργείο Παιδείας τούς “επιτρέπει” να δουν θετικά ακόμη και ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

avgi.gr