Μια σημαντική διεθνής συνεργασία υπογράφηκε χτες μεταξύ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και του Πανεπιστήμιου Γεωεπιστημών του Πεκίνου από τη Κίνα. Πρόκειται για συμφωνία που καλύπτει στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκαν τη Λέσβο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθ. Gehou Wang καθώς και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου που αποτελείται από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωεπιστημών και Φυσικών Πόρων Καθ. Hongbing Wang, τον Καθηγητή Jianpig Zhang της Σχολής Γεωεπιστημών και Φυσικών Πόρων, τον Δρ. Cheng Jin, Διευθυντή του Γραφείου Ανάπτυξης και Σχεδιασμού, την κα. Cai Min, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Συνεργασιών και Δημοσίων Σχέσεων, καθώς και την κα. Pian Huayan, υπεύθυνη επικοινωνίας του Γραφείου Διεθνών Συνεργασιών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αν. Καθ. Σπύρο Συρόπουλο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθ. Gehou Wang, παρουσία της Αναπληρώτριας Πρύτανη Έρευνας και Οικονομικών Καθ. Αμαλίας Πολυδωροπούλου, του υπευθύνου για την συνεργασία από πλευράς του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, του Προέδρου του Τμήματος Επιστημών Θάλασσας Καθηγητή Δρόσου Κουτσούμπα και των Καθηγητών Νικολάου Σουλακέλλη του Τμήματος Γεωγραφίας, Πέτρου Γαγάνη του Τμήματος Περιβάλλοντος, Φιλήμωνα Μπαντιμαρούδη του Τμήματος Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Γιώργου Τσιρτσή και Αντώνη Βελεγράκη του Τμήματος Επιστημών Θάλασσας, που αποτελούν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκονται εγγύτερα στα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Κινεζικού πανεπιστημίου.
Οι κύριες επιστημονικές περιοχές και κλάδοι συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων θα αφορούν στις Γεω-επιστήμες, τις Επιστήμες της Θάλασσας και τις Επιστήμες Περιβάλλοντος.
Στόχος της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στους ακόλουθους τομείς:
• η προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης σε επιστημονικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος
• η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στους οποίους έχουν συμμετοχή τα δύο Πανεπιστήμια
• η συνεργασία σε κοινά ερευνητικά προγράμματα και δραστηριότητες με χρηματοδότηση εσωτερική ή εξωτερική
• η προώθηση ανταλλαγών εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων
Ειδικότερα προβλέπεται η έναρξη της συνεργασίας να γίνει με την προώθηση των ακόλουθων τριών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν:
• την προώθηση κοινού προγράμματος εκπαίδευσης για την γεωδιατήρηση και την διαχείριση γεωπάρκων στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου
• στην δημιουργία εκπαιδευτικής βάσης για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου στη Λέσβο των φοιτητών του Κινεζικού Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου
• στη πραγματοποίηση κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της Γεωδιατήρησης και ανάδειξης φυσικών μνημείων
Η Κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και στις υπό ολοκλήρωση Φοιτητικές Κατοικίες στη Μυτιλήνη που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες για την φιλοξενία Κινέζων φοιτητών
Συντονιστής καθηγητής, ο οποίος θα επιβλέπει την υλοποίηση των δράσεων συνεργασίας αλλά και την ανάπτυξη των μελλοντικών προγραμμάτων συνεργασίας, ορίσθηκε ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Νικόλαος Ζούρος, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για τη συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων.