Μόνο 2 εκ των 112 εκατ. της κρατικής επιχορήγησης έλαβαν τα ΑΕΙ
Τα πανεπιστήμια στροβιλίζονται στη δίνη των προβλημάτων και περιμένουν τη λύση από δύο πανεπιστημιακούς. Εισερχόμαστε στον όγδοο μήνα του 2015 και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν πάρει μόλις 2 από τα συνολικά 112 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης.
Το παραδέχθηκε στη Βουλή ο πανεπιστημιακός υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, ακολουθώντας την... πεπατημένη που ακολουθούν οι υπουργοί, όταν η λύση του προβλήματος περνά από τον κρατικό κορβανά: επέρριψε την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών και, με βάση τη σημερινή κυβερνητική σύνθεση, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, επίσης πανεπιστημιακό, Δημήτρη Μάρδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά στη Βουλή, «για το τρέχον οικονομικό έτος έχουν διαβιβαστεί προς την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας δικαιολογητικά χρηματοδότησης συνολικού ύψους 112.000.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών λειτουργίας, σίτισης φοιτητών και μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της χώρας, εκ των οποίων έχει εξοφληθεί ποσό 2.000.000 ευρώ που αφορά τη μισθοδοσία ωρομισθίου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ». «Η ενταλματοποίηση και εξόφληση του παραπάνω ποσού ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η ΥΔΕ στο υπουργείο Παιδείας», ήταν η απάντηση, στην επίσημη γλώσσα της κρατικής γραφειοκρατίας, του κ. Μπαλτά σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος περιγράφει τη δεινή οικονομική θέση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dikaiologitka.gr η χώρα διαθέτει 20 πανεπιστήμια και 15 ΤΕΙ, στα οποία η κρατική επιχορήγηση έχει συρρικνωθεί έως και 80% μέσα στην τελευταία πενταετία. Ηδη πρυτάνεις των πανεπιστημίων και πρόεδροι των ΤΕΙ δηλώνουν ότι, πέραν του Αυγούστου, δηλαδή από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν εάν δεν εισρεύσει στο ταμείο τους κάποιο σημαντικό ποσό από την κρατική χρηματοδότηση. Ενδεικτικά, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα κτίριά τους δεν συντηρούνται, εποπτικό υλικό καταστρέφεται, φοιτητές διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε συγγράμματα, οι βαθμολογίες και η έκδοση των πτυχίων καθυστερούν. Και ίσως το βασικότερο όλων είναι το οξύ ποιοτικό έλλειμμα.
Καθώς τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί καθηγητές αλλά και αρκετά από τα βοηθητικά επιστημονικά στελέχη, το προσωπικό των ΑΕΙ της χώρας έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 25% την τελευταία πενταετία με κίνδυνο να «χαθούν» οι ειδικότητες των διδασκόντων που αποχωρούν και δεν αναπληρώνονται, και κατ’ επέκταση να διακοπεί η διδασκαλία μαθημάτων. «Οι πανεπιστημιακοί συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διδαχθούν μαθήματα σημαντικών ειδικοτήτων σε τμήματα όπως στο Βιολογικό, το Οικονομικό, τη Φαρμακευτική, στο Πολιτικών Μηχανικών», ανέφερε στην «Κ» η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ στα ΤΕΙ της περιφέρειας, λόγω της μείωσης των προσλήψεων μόνιμου ή έκτακτου διδακτικού προσωπικού.
Βέβαια, έως τώρα τα ΑΕΙ αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά τους. Εως πότε; «Τα ισχυρά ΑΕΙ που υλοποιούν διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα μπορούν να επιβιώσουν με συνετή διαχείριση έως και μία διετία», προέβλεψε υψηλόβαθμο στέλεχος εμβληματικού πανεπιστημίου. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα ιδρύματα; Μήπως η τακτική ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;